HUKUK FAKÜLTELERİNİN AKREDİTASYONU UYGULAMASINDA İKİNCİ AŞAMAYA GEÇİLMELİDİR.
Av. Güneş Gürseler
Gürseler&Tufan
Avukatlık Bürosu
Türkiye Barolar Birliği'nin hukuk fakülteleri dekanları ile başlattığı, son aşamada Adalet Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu’nun da katıldığı, bir hukuk fakültesinin hukuk eğitimi ve öğretiminde hangi asgari standartları taşıması gerektiğini belirleme çalışması 3 yılın sonunda tamamlanarak hukuk fakültelerini sıralayan liste, “en iyiler listesi” olarak 18.7.2017 tarihinde duyuruldu.(*) Bu duyuruda amacın, “üniversite adaylarının daha bilinçli tercih yapabilmelerinde yol gösterici olmak. Ayrıca hukuk fakültelerinin de eksikliklerini görerek kendilerini geliştirmelerini sağlamak." olduğu da belirtildi.
Bu çok önemli ve ülkemiz için bir ilk oluşturan çalışmanın mesleğimizin yaşadığı niceliksel ve niteliksel bozulmaya gerçek anlamda çözüm sağlayabilmesi için uygulamada ikinci aşamaya geçilmesi gerekmektedir.
Standartların belirlenmesi çalışması başlatılırken ikinci aşama olarak; “en iyiler listesi” açıklandıktan sonra başka ülkelerdeki uygulamalarda olduğu gibi sıralamada belirli derecenin altında olan fakültelerin mezunlarının avukatlık stajına kabul edilmeyeceğinin ilanı ve bu doğrultuda fakültelere süre verilmesi belirlenmişti.
Barolarımızın genel kurullarına bir yıldan az bir zaman kalmışken barolarımızın ve Türkiye Barolar Birliği’nin ikinci aşama sürecini başlatmaları gerektiğini düşünüyorum.
Hukuk fakültelerine bir yılı aşmayan bir süre tanınarak bu süre sonunda sıralamada ilk otuz içine giremeyenlerin mezunlarının staja kabul edilmeyeceği, Türkiye Barolar Birliği Hukuk Eğitimini İzleme ve Değerlendirme Merkezi ile birlikte baro genel kurullarında kararlar alınarak ilan edilmelidir.
Bu yapılmadığı sürece çalışma “en iyiler listesi” hazırlamaktan öteye geçemeyecektir.
Umarız ve dileriz ki “stajyer kotası” belirlemede gösteremediğimiz cesaret ve önderlik hukuk fakültelerinin akreditasyonu konusunda gösterilebilsin.20.11.2017