Ekrem İmamoğlu, İstanbul Sanayi Odası Ekim ayı Olağan Meclis toplantısına katıldı. Burada konuşan İSO Yönetim kurulu başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye ekonomisinde İstanbul’un önemini vurgulayarak, “İstanbul, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzde 31’ini, ihracatın yüzde 51’ini, ithalatın yüzde 54’ünü karşılıyor. Dünyaya en entegre şehrimiz olarak dört saatlik bir uçak yolculuğu ile 1,5 milyar insanın oluşturduğu pazarlara ulaşım imkanı da sağlıyor. Bu özelliklere sahip İstanbul’da küresel bir vizyon ve dinamikler eşliğinde sanayinin yeniden yapılandırılması da gündemimizde yerini koruyor. İSO’nun temel beklentisi; İstanbul’un menfaatleri ile sanayimizin menfaatlerinin birlikte ele alınmasıdır” dedi. Sanayi ve üretim ile çevre arasında bir tercih yapılmaması gerektiğini söyleyen Bahçıvan “Bunun yerine çevre ve üretim dengesi gözetilmelidir. İstanbul sanayisi, uygun teknoloji ve temiz üretim uygulamalarıyla çevresel tehditleri fırsata çevirerek rekabet gücünü geliştirebilecek potansiyele sahiptir. Bunları ifade ederken, İstanbul’da sanayi hiç değişmesin, hep aynı kalsın gibi bir anlayışa da asla sahip değiliz. Buna çağın gerçekleri ve dinamikleri de izin vermez. Önem kazanmakta olan bu yeni üretim anlayışından hareketle, Odamızın 2018-2022 Dönemi Yönetim Kurulu Çalışma Programımızda ortaya koyduğumuz gibi, bilgi ve teknolojiye dayalı bir sanayi altyapısını biz de desteklemekteyiz. Küreselleşme süreci ve bilgi toplumuna bağlı olarak, artık ucuz iş gücü ve doğal kaynaklara dayalı rekabet anlayışının yerine; üretim teknolojilerini geliştirme, katma değeri yüksek ürünlerin üretimi ve çevreyle dost bir üretim anlayışı önem kazanmaktadır. İşte bu sebeple, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından hazırlanan 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisiyle ortaya konulan hedeflere ulaşmak istiyorsak İstanbul sanayisinin güçlendirilmesi en temel planlama yaklaşımı olmalıdır” diye konuştu.

İSTANBUL'UN TANITIMI YAPILACAK

Ekrem İmamoğlu ise İstanbul’un Türkiye ekonomisinin motor gücü olduğunu söyleyerek, “İstanbul olmadan, Türkiye gemisinin yürümesi neredeyse imkansızdır. Bu ekonominin en önemli paydaşları olan sizlerin yönetmekte olduğu şirketler bu şehrin önemli değerleridir. ekonominin ve ekonomik aktörlerin ihtiyaçlarını doğru anlamak ve o ihtiyaçlara çareler bulmak. Bunun için temel olarak kullandığımız yol, ortak masalar kuruyoruz. Şehirdeki her sorunu, konunun sahipleriyle birlikte çözmek için ortak masalar kuruyor, birlikte tartışıyor ve birlikte çözüyoruz” dedi. Üretim seferberliğine ihtiyaç olduğunu söyleyen İmamoğlu, “Bizim yeniden üretmeye ve üretim seferberliğine ihtiyacımız var. Biz, belediye yönetimi olarak bu konuda yapılması gerekenleri yapmak için hazırız. İstanbul Yatırım ve Tanıtım Ajansımızın kuruluş hazırlıkları devam ediyor. Bu ajans aynı zamanda İstanbul’un bir destinasyon olarak tanıtımı ve turizm konusunda hedef pazarlarda promosyonu için hizmet verecek. Benzer şekilde, kuruluş hazırlıklarını yapmakta olduğumuz İstanbul İstatistik Ofisi ise, şehrimizle ilgili güvenilir istatistiki sonuçları üretecek ve hem sizler hem de yabancı ekonomik aktörlere servis edecek. Bu girişimlerimizin amacı, şehrimizdeki ekonomik aktörlerin işlerini geliştirmelerine destek olmak olacak” ifadelerini kullandı.

Süt üreticilerinin TBMM'de sesi oldu... Milletvekili Ün'den süt üreticilerine destek çağrısı Süt üreticilerinin TBMM'de sesi oldu... Milletvekili Ün'den süt üreticilerine destek çağrısı

YENİ İKİ KURUM GELİŞTİ

Ekonomik aktörlerin insan kaynağı ihtiyacı için de iki yeni kurum geliştirdiklerini söyleyen İmamoğlu, “İstanbul Kent Enstitüsü adını verdiğimiz yeni kurumumuzda eğitim alacak yurttaşlar, sizlerin yönetmek olduğunuz şirketlerin ihtiyacına uygun eğitim verecek. İSMEK’leri dönüştürerek ve İstanbul Global Kent Akademisi’ni de faaliyete geçirerek, daha nitelikli insan kaynağı yaratmaya odaklanacağız. İstanbul Esenler Otogarı, şehrimizin ekonomisine kazandırmak istediğimiz bir diğer kurum. Otogarı yeni ekonominin merkezi yapmak için hazırlıklara başlıyoruz.Öte yandan İstanbul’un adil, yaratıcı ve yeşil bir kent olması için çalışmalara başladık” dedi. İstanbullular için yapılacak projeler için de İSO yöneticilerine destek çağrısında bulundu.

“YAKALARINA YAPIŞACAĞIZ”

İstanbul’da deprem seferberliği de ilan ettiklerini de söyleyen İmamoğlu, “Maalesef, bu konuda İstanbul çok zaman kaybetmiş durumda. Biz deprem konusunu şehrimiz, insanlarımız ve ekonomimiz için en büyük risk olarak görüyoruz. Sizlerin bu gibi durumlarda sesinizi çıkarmasını önemsiyorum. Kimse iş dünyası konuşmasın, konuşamaz diyemez, konuşacaksınız. Depreme hazırlık konusunda ciddi ve kapsamlı hazırlıklarımız var” dedi. Haydarpaşa ve Sirkeci garları konusunda açılan İhalelere ilişkin de konuşan İmamoğlu, “Bildiğiniz gibi, 16 milyon İstanbullunun ve 82 milyon Türkiye vatandaşlarının gözleri önünde İBB iştirakleri hukuksuz bir şekilde elendi. İhale eski bir İBB çalışanı da olan Okçular Vakfı’nın kısa süre öncesine kadar genel müdürlüğünü yapan 33 yaşındaki bir kişiye ait Hezarfen Danışmalık Limited Şirketi’ne verildi. Bu nasıl bir iştir. Bu şehre ait olan, bu şehrin 16 milyonuna ait olan bu binalar nasıl olur da şehrin belediyesinden kaçırılabilir? Bu konuda elimizden gelen tüm mücadeleyi sonuna kadar vereceğiz. Ve bu konuda karar verenlerin yakasına yapışmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

"TEMEL ATMAMA TÖRENİ YAĞACAĞIZ"

İmamoğlu, yaklaşık 40 dakika süren konuşmasının sonunda, Türkiye’de ve İstanbul’da bir ilki gerçekleştireceğini, şu sözlerle dile getirdi: “İstanbul’un muhtelif noktalarında 100’e yakın durmuş, ihalesi yapılmış ama hiç başlanmamış projeleri teslim aldık. Bunların hepsine bir çözüm buluruz. Bu projeleri harekete geçirmek, hızlandırmak ve bu konuda yeni finansal düzenlemelerle bu projeleri bitirmek durumundayız. Ne yazık ki bir kısmı gereksiz ve anlamsız, bir kısmı da zamansız yapılan projeler. Böyle de bir sıkıntı var. Bu ülkenin parası kolay kazanılmıyor. Hiçbir iş insanı, 2 bin 300 metrede 7 kat kapalı otopark yapmaz. Ben, 1,5 milyar liralık bir projenin, yapılmama kararını veren teknik adamlarıma teşekkür ettim. Evet, yakında açıklayacağız, sizi de davet edeceğiz, belki de ülke literatürüne ilk defa girecek; ilk defa bu şehirde, bu ülkede ‘Temel Atmama Töreni’ yapacağım! Temel atmama töreni! Kalemlerini tek tek anlatacağım size. Üzülüyorum. Tasarrufla, israfı engelleyerek, bu şehrin gerçek ihtiyaçlarını karşılayarak, çok güzel şeyler yapılacağını bu kente ispat edeceğiz.”

Kaynak Cumhuriyet

Editör: Haber Merkezi