TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM), ekonomide durağanlığın sürdüğüne dikkat çekerek, Ocak-2017 dönemi işsizlik oranının 0.1 puan daha artarak yüzde 12.8’e yükseleceğini tahmin etti.

SPM, Nisan-2017 “Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri” çalışmasının sonuçlarını açıklarken, Ocak-2017 dönemine ait 17 Nisan’da ilan edilecek işsizlik oranı tahminini de paylaştı. SPM, tarım dışı işsizlik oranının yatay seyrederek yüzde 14.9 seviyelerinde gerçekleşmesini beklediğini; mevsimsellikten arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının ise 0.1 puan azalarak yüzde 14.2 seviyesine ineceğini tahmin etti. SPM, istihdam oranının ise 0.5 puan azalarak yüzde 44.8 düzeyinde gerçekleşeceğini, sanayi istihdamının da bir miktar azalarak 5 milyon 252 bin kişi seviyesinde seyredeceğini öngördü. SPM Araştırmacısı Pınar Kaynak, Aralık-2016 döneminde işsizlikte yüzde 12.7’ye yükselerek canlanan artış eğilimin Ocak-2017 döneminde yavaşlayarak devam etmesini beklediklerini bildirdi.

Durağanlık var

Kaynak, “Ocak döneminde ihracat, aralık dönemine göre yüzde 12 oranında azaldı. Diğer yandan yatırım malları ithalatı yüzde 34, ara malları ithalatı ise yüzde 7 oranında geriledi. Sanayi üretim endeksinin ise aralık - ocak döneminde 16.6 puan azaldığı görüldü. Tüm bu veriler ekonomide bir durağanlık olduğuna işaret etmektedir” dedi.

Geçen ay yayımladıkları bültende işsizlik verilerindeki artışın aralık döneminde hızlanarak devam etmesini beklediklerini anımsatan SPM, 15 Mart tarihinde açıklanan aralık dönemi işsizlik verilerinin de bu öngörüleri doğrultusunda çıktığını ifade etti. İşsizlik ve tarım dışı işsizliğin yüzde 12.7 ve yüzde 14.9 oranlarına ulaştığına dikkat çeken SPM, bu rakamların kasım döneminin rekorunu da kırdığını ve son 7.5 yılın en yüksek seviyelerine ulaştığını vurguladı.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr
Editör: TE Bilisim