MACAR AVUKATLIK YASASI YENİLENDİ, DARISI BAŞIMIZA…

Av. Güneş Gürseler

Gürseler&Tufan

AVUKATLIK BÜROSU

Son dönemde Hukuk Yargılama Yasası, İdari Yargılama Yasası, Uluslararası Özel Hukuk Yasası, Tahkim Yasası  gibi temel yasalarını değiştiren Macaristan,  24 Şubat 1998 tarihinden beri yürürlükte olan Avukatlık Yasasını da yeniledi.  Yeni yasa 1 Ocak 2018 tarihinde yürürlüğe girdi. (The Act on Attorneys at Law (Act LXXVIII of 2017)

Avrupa Birliği  üyeliğinin sağladığı olanaklar yanında getirdiği zorunluluk ve zorlukları değerlendiren Macar hukukçular, barolar, Macaristan Barolar Birliği, Adalet Bakanlığı/Hükümet  ve Macaristan Parlamentosu hukukçular için yeni çalışma şekilleri, yeni sıfatlar, yeni olanaklar, yeni kolaylıklar içeren bir yasayı yürürlüğe soktular.

Ülkemizde  “pehlivan tefrikası” gibi uzadıkça uzayan, tamamlandığında  da tasarı haline getirilip yasalaşması sağlanmayan/istenmeyen çeşitli avukatlık yasa tasarı taslakları ellerdedir. Avrupa Birliğine üyelik hedefimizden tümüyle vazgeçilmediğine göre, yeni avukatlık yasası korkumuzu (http://www.yeniyaklasimlar.org/m.aspx?id=1974) aşıp,  Avrupa Birliği standartları ile uyumlu, ülke içinde ve dışında saygın, etkin ve işlevli bir avukatlık mesleğini amaçlamalıyız. Bu doğrultuda Macar Avukatlık Yasası çok yeni bir örnek olarak  incelenip   yararlanılabilecek önemli bir olanaktır.

Geçen Mayıs ayında ziyaret ettiğim   Macaristan Barolar Birliği Başkanı Sayın Dr. Av. Janos Banati ve Başkan Yardımcısı Sayın Dr. Av. Szecskay Andras ile yeni yasayı değerlendirme olanağı buldum. Macar Avukatlık Yasasının  tercüme edilerek, 2018 yılında Avrupa Birliği üyesi bir ülkede mesleğimizin nasıl bir içerik ve işleve kavuşturulduğunun hukukçularımıza gösterilmesi gerektiğine inanıyorum. Değerli dostlarımdan edindiğim İngilizce metin üzerinden yasayı kendimce incelemeye çalışıyorum.

Bu kısa yazımda hem yeni yasayı duyurmak hem de bir kaç düzenlemeyi başlık olarak belirtmek istiyorum. Belirttiklerimin ayrıntılı yanıtları gerektiren sorulara neden olacağını biliyorum ancak tüm metni çevirip ayrıntılara girmek beni aşar, maksadım dikkat çekmek. Daha geniş ve kurumsal çalışmayı barolarımızın ve  Türkiye Barolar Birliği’nin yapmasını diliyorum:

  • Yasa dokuz kısım, yirmisekiz bölüm, doksanüç madde ile bu maddelerin altında numaralanmış ikiyüzon  fıkra  ve bunların çok sayıdaki bend ve alt bendlerinden  oluşan  geniş ve ayrıntılı bir yasadır. Örneğin, Ücretli Avukat, Kıdemsiz/Genç Avukat (Junior Attorney At Law), Hukuk Danışmanı, Avrupa Topluluğu Hukukçusu, Ücretli Avrupa Topluluğu Hukukçusu, Yabancı Hukuk Danışmanı, Avukat Yardımcısı  gibi düzenlemelerini ayrı bölüm başlıkları altında ayrıntılı olarak yapmıştır.
  • Avukatlık faaliyetini uygulayabilecek kişileri sayarken; Avrupa Topluluğu hukukçularını, yabancı hukuk danışmanlarını, ücretli avukatları, hukuk danışmanlarını, kıdemsiz/genç avukatları  saymıştır.
  • Hukuk danışmanları ve kıdemsiz/genç avukatlar  baro üyesi olabilmektedir.
  •  Hukuk danışmanları  çalışmalarını en fazla iki avukat ya da hukuk bürosunda ve bunların  işçisi olarak çalışabileceklerdir.
  • Kıdemsiz/genç avukatlar sadece bir avukat ya da hukuk bürosu ile sınırlı olarak çalışabileceklerdir.
  • Ücretli avukatlar da sadece bir avukat ya da hukuk bürosunda bunların işçisi olarak İş Yasası kapsamında çalışabileceklerdir.
  • Avukatın çalışma şekilleri ve avukatlık ortaklığı yeniden düzenlenerek birlikte çalışmayı kolaylaştıracak hükümler getirilmiş şube açma olanağı tanınmıştır.
  • Baroya kayıt için o bölgede ikamet koşulu aranmamaktadır.
  • Baro yönetimlerinin görev süresi dört yıldır.9.8.2018