Yusuf KILDİŞ*
Aflar sadece gelişmekte olan ülkelerde değil gelişmiş ülkelerde de zaman zaman uygulanabilmektedir. Örneğin, OECD ülkelerinden Avusturya, Avustralya, Belçika, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Portekiz ve İsviçre’de ve Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet düzeyinde (1980’lerden itibaren kırk kadar eyalette) vergi aflarına başvurulmuştur. Ancak, Fili, Arjantin, Bolivya, Brezilya, Hindistan, Meksika ve Türkiye gibi ülkelerde aflar değişik nedenlerle uygulamada daha sık yer bulmakta, bir anlamda afların rutin haline geldiği gözlenmektedir(1). Bunun yanında, örneğin İngiltere’de hiç Mali Af Yasası çıkartılmamış, Hollanda’da ise en son 1941 yılında çıkartılmıştır. Anayasamızın 73. maddesine göre;
Başka bir tanıma göre stok, bir sanayi dalında yararlanılan ham, işlenmiş veya yarı işlenmiş maddelerin tümünü kapsamaktadır(2).
Örnek: Mükellef Caner ŞAHİN kayıtlarında yer almayan mal dolayısıyla beyanname ve eki envanter listesini 28.04.2011 tarihinde vermiştir. Mükellef söz konusu beyannameye göre tahakkuk eden vergiyi en geç Kanun’un 10. maddesinden yararlanma süresinin son günü olan 31.05.2011 tarihine kadar ödeyebilecektir. Daha açık bir ifadeyle, bildirim ve beyannamenin Mart veya Nisan aylarında yapılması, ödemenin de bu aylar içinde ya da beyannamenin verildiği tarihe kadar ödeme yapılmasını zorunlu kılmamaktadır. 25.02.2011-31.05.2011 tarihleri arasında herhangi bir tarihte verilen beyanname üzerine tahakkuk eden verginin vadesi 31.05.2011 tarihi olacaktır.
* Doç. Dr., Dokuz Eylül Üniversitesi, İİBF, Maliye Bölümü
(1) Fatih SAVAŞAN, “Vergi Afları: Teorik ve Türkiye Uygulamaları (Vergi Barışı Uygulama Sonuçları)”, Afyon Kocatepe Üniversitesi İİBF Dergisi, C.VIII, S. 1, 2006).
(2) Veysi SEVİĞ, Referans, 09.10.2010