Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremi değerlendiren Deprem Bilimcisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, "2020 yılı içerisinde Anadolu’da 7 büyüklüğündeki bir depreme tanık olacağız" dedi.

Deprem Bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sabah saatlerinde Manisa’nın Saruhanlı ilçesinde meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremi Youtube kanalı üzerinden yaptığı canlı yayında değerlendirdi. Ercan yaptığı değerlendirmede, "2020 yılı içerisinde Anadolu’da 7 büyüklüğündeki bir depreme tanık olacağız. Bu deprem nerede olabilir? Bunu olasılık olarak, yüzde 52 olasılıkla Kuzey Anadolu Kırığı üzerinde, yüzde 33 oranında ise Batı Anadolu'da... Jeofizik mühendisi olarak böyle bir beklentinin içerisindeyim. Bize düşen görev, deprem hangi bölgelerde ne büyüklükte olabilir, bu konuda halkı uyarmaktır” ifadelerini kullandı.

"DEPREM OLAYINI DİNE BAĞLAMAK KÖTÜ SİYASETÇİLERİN AĞZINDAN ÇIKAN SÖZDÜR"

prof-dr-ercan-yoksulluk-kalkmadikca-deprem-nedeniyle-olumler-hicbir-zaman-durmaz-749169-1.

ANKA'nın aktardığına göre depremin sosyo-ekonomik bir sorun olduğunu söyleyen Ercan, şu görüşleri dile getirdi:

“Deprem, daima yoksul ülkelerde öldürücü ve yıkıcı olur. Türkiye’deki yönetim halkçı bir yönetim olursa, deprem sorunu da kendi içinde çözülür. Türkiye’nin çok başarılı TOKİ gibi bir kuruluşu vardır. Ama Türkiye’de halk geçim sıkıntısı içerisindedir. Halk ‘eve ekmeği nasıl getireyim, işimi nasıl kaybetmem’ mücadelesi içerisindedir. Dolayısıyla bir ülkede yoksulluk kalkmadıkça o ülkede deprem nedeniyle ölümler hiçbir zaman durmaz. Deprem olaylarını dine bağlamak, sadece kötü siyasetçilerin ağzından çıkan sözdür. Deprem, toplumsal ve siyasi bir olaydır."

İstanbul'da 'sahte pasaport' ve 'kimlik' operasyonu: 8 kişi tutuklandı İstanbul'da 'sahte pasaport' ve 'kimlik' operasyonu: 8 kişi tutuklandı

MANİSA DEPREMİ NEDEN İSTANBUL VE BURSA'DA HİSSEDİLDİ?

İstanbul Üniversitesi’nden emekli öğretim üyesi jeofizik uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, Manisa’da meydana gelen ve çevre illerin yanı sıra, Bursa ve İstanbul’a kadar geniş bir alanda hissedilen depremin neden bu kadar etkili olduğuna ilişkin soruya cevap verdi.

Gündoğdu, bir süre önce Doğu Anadolu’da meydana gelen depremin de ‘Düşey salınımlı’ olduğu için çok büyük alanda hissedildiğini hatırlattı.

prof-dr-ercan-yoksulluk-kalkmadikca-deprem-nedeniyle-olumler-hicbir-zaman-durmaz-749170-1.

Gündoğdu, şunları söyledi:

"Depremler, yatay veya düşey salınımlı olabilir. Manisa’da 5’in üzerinde meydana gelen deprem düşey salınımlı. Yani fayın yerin alt tabakasına doğru kırılmasının sonucu oluşan bir yer sarsıntısı. Dolayısı ile hissedildiği alan geniş oluyor. Yatay salınımlı yani fayların yatay hareket ettiği depremler bu kadar geniş alanda hissedilmez."

Kaynak: https://www.birgun.net/haber/prof-dr-ercan-yoksulluk-kalkmadikca-deprem-nedeniyle-olumler-hicbir-zaman-durmaz-306098

Editör: Haber Merkezi