İzmir-İstanbul seferini yapan PC2193 sefer sayılı TC IZK kuyruk tescili, Açelya isimli Boeing B737 800 tipi, Pegasus Havayolları'na ait yolcu uçağı 17.05'te İzmir Adnan Menderes Havalimanı'ndan kalktı. Saat 18.18'de Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş yaptı. İniş sırasında uçak, piste tutunamayarak toprak zemine kaydı. Pistten çıkan uçak 3 parçaya ayrıldı. Uçaktakiler tahliye edilirken, yaralanan 52 kişi çevredeki hastanelere kaldırıldı. Kazada yaralanan iki pilotun durumlarının ağır olduğu öğrenildi.

Olay yerine 112 Acil, İtfaiye ve AFAD ekipleri sevk edilirken, yolcuların uçaktan tahliye edilmeleri için çalışmalar sürüyor. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı kazanın ardından uçuşa kapatıldı. Uçuşlar İstanbul Havalimanı'na yönlendirildi.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya şunları söyledi: "18.30 sularında yolcu uçağı, kötü hava koşyulları nedeniyle piste tutunamıyor, 50-60 metre sürükleniyor ve 30 metrelik yükseklikten düşüyor. 175 yolcu 2 bebek, 6 mürettebatımız var. Civardaki hastanelere 120 yaralı taşıdık. "

Pilotların kimlikleri belli oldu

Pegasus Havayolları’nın İzmir-İstanbul seferini yaparken pistten çıkan uçağının pilotlarının isimleri belli oldu. Uçakta görevli kaptan pilotun M.Aslan, yardımcı pilotun ise F. Pondaag olduğu öğrenildi.

Son bilgilere göre pilotlar ağır yaralı olarak uçaktan çıkarılarak hastaneye sevk edildi.

Ulaştırma Bakanı: Kazada can kaybı yok

Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan, olayla ilgili şunları söyledi: "Şu anda bize ulaşan bilgilere göre, can kaybı yok. Yaralıların bazıları kendi imkânlarıyla uçaktan ayrıldılar, bazılarını da acil servis ekiplerimiz uçaktan çıkartmaya çalışıyor. Tahliye işlemi sürüyor.

171 yolcu, 6 mürettebat vardı. İniş sonucu, pist başından çıkarak araziye sürüklendi ve kırım oluştu. Sert bir iniş yaptığı ve hızını ayarlayamayıp, araziye sürüklendiği belirtildi. Pilotlarla irtibat kuramadık. 33'e yakın ambulans bölgeye hareket etti."

Uçak mühendisi Doç. Kul: Düşüş nedeniyle parçalandığını düşünüyorum

Uçak mühendisi Doç. Dr. Haluk Kul, uçakta büyük bir yangın çıkmamasının mucize olduğunu belirterek, "Uçağın süratten dolayı değil, düşüş nedeni ile parçalandığını düşünüyorum. Uçak 5-6 metreden düşmüş gibi görünüyor. Kokpit iniş takımına bakıyorum, göremiyorum. İniş takımları içeri girdiyse, o bölgedeki yolcularda hasar olabilir" diye konuştu.

Öğretmen pilot Kazım Dikici: Çok nadir görülen bir olay

NTV yayınında kazayı değerlendiren öğretmen kaptan pilot Kazım Dikici de, olayın çok nadir görüldüğünü belirterek, şunları söyledi: "Bugün İstanbul'da hava alışılagelmedik biçimdeydi. Uçağımızın inme teşebbüsü anında çok sık görmediğimiz bir hadise gerçekleşmiş. Rüzgarın ters taraftan gelmesi, havanın kırılmasından dolayı inişte kontrolü kaybedebiliyorlar. İstanbul'da ciddi bir yağmur da vardı.

Uçak indikten sonra, kaydığı anda tekerinin herhangi bir şekilde pist dışındaki toprağa gömülmesi, kırılmaya sebep olmuş olabilir. Görüntüler gerçekten vahim. Kokpitin kanada doğru dönüp parçalanmış olması, benim aklıma bunu getirdi.

Meteorolojik hadiseler ani değişiklikler. Kaptanlar olarak hazırlıklı olarak hareket ediyoruz ama bazı durumlarda maalesef alçalma sırasında bile değişebiliyor. Bugün İstanbul Havalimanı'nda da iniş kalkışlarda ciddi sıkıntı yaşandı. Çok nadir görülen bir hadise."

Soruşturma başlatıldı

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, uçağın pistten çıkmasına ilişkin soruşturma başlattı.

Pegasus'tan ilk açıklama

Pegasus'un kaza sonrası yapılan ilk açıklamasında, can kaybı olmadığı belirtilerek "İzmir(ADB)-İstanbul(SAW) seferini yapan PC2193 / TC-IZK kuyruk tescilli uçağımız, bugün (5 Şubat 2020) İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş yaptıktan sonra pistten çıkmıştır. Can kaybı bulunmuyor, yaralı yolcularımız hastanelere sevk ediliyor" ifadeleri kullanıldı.

Bilecik İl Emniyet Müdürlüğü'nde değerlendirme toplantısı düzenlendi Bilecik İl Emniyet Müdürlüğü'nde değerlendirme toplantısı düzenlendi
Editör: Haber Merkezi