Av. Rahmi Ofluoğlu
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Erzurum Baro Başkanlığı'nda Erzurum Baro Başkanı Av. Talat Göğebakan ve Gümüşhane Bayburt Baro Başkanı Av. Serken Pekmezci ile basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bir soruya verdiği cevapta, tahliye edilenlerin itirazla yeniden tutuklanmalarına ilişkin şöyle dedi:
“MAHKEMENİN TAHLİYE VERDİĞİ KİŞİNİN SAVCININ İTİRAZIYLA TUTUKLANMASI DOĞRU DEĞİL”
Metin Feyzioğlu, Ahmet Altan'ın yeniden tutuklanmasıyla ilgili soruyu da şöyle yanıtladı: "Ahmet Altan'ın cezaevine gönderilmesi Ahmet Altan'ın tekrar tutuklanması meselesini özelde değil 'Türkiye'nin tahliye edildi 24 saat sonra tekrar tutuklandı' genel şeması üzerinde konuşalım. Tahliye ediliyor sosyal medyada kampanya başlıyor. Tahliye kararı verenler tutukluyor. Bizim kanunumuzda dava aşamasında tahliye kararını verdikten sonra buna itiraz yoktu. Eskiden mahkeme tahliye kararı verdi mi tahliye olurdu dava aşamasında mahkemenin tahliye ettiğini savcının itirazı üzerine tekrar tutuklayabilir haline geldi. Ben bunu sisteme aykırı buluyorum. Mahkemenin tahliye kararıyla bu iş biterse tahliyeye karşı itiraz edilip sistem yıpranıyor. Tutuklama istisna özgürlük kuralsa mahkemenin tahliye verdiği kişinin savcının itirazıyla tutuklanması doğru değil. Bunun üzerinde çalışırsak bu tür polemiklerin biteceği kanaatindeyim. Kişilerden bağımsız konuşmayı öğrenelim. Sistemi kurduğunuzda daha doğru olur diye düşünüyorum."
TBB başkanı Metin Feyzioğlu’nun bu açıklaması çek yerinde ve doğru bir açıklamadır.
“Şüpheli veya sanığın salıverilme istemleri” CMK 104’üncü madde ile düzenlenmiştir. Madde başlığından da anlaşılacağı gibi düzenleme “salıverme” ile ilgilidir. Tutuklama CMK 100 ile düzenlenmiştir.
Ceza Hukuku sistemimizde esas olan tutuksuz yargılamadır, tutuklama istisnadır.
CMK 104’üncü maddenin 696 sayılı KHK ile yapılan değişiklikten önceki halinde tahliye kararlarına itiraz edilemiyordu, sadece tahliye talebinin reddine itiraz edilebiliyordu.
Maddenin eski hali
(2) Şüpheli veya sanığın tutukluluk halinin devamına veya salıverilmesine hakim veya mahkemece karar verilir. Ret kararına itiraz edilebilir.
Madde düzenlemesi Ceza Hukuku sisteminin ruhuna uygun bir düzenlemeydi.
696 sayılı KHK ile “Ret kararına itiraz edilebilir” cümlesi, "Bu kararlara" itiraz edilebilir” şeklinde değiştirildi.
Maddenin yeni hali
(2) Şüpheli veya sanığın tutukluluk halinin devamına veya salıverilmesine hakim veya mahkemece karar verilir. (Değişik ibare: 7079 - 1.2.2018 / m.88) "Bu kararlara" itiraz edilebilir.
Bu değişiklik ceza sistemimizin özüne aykırı olduğu gibi 104’üncü maddenin başlığı ile de uyumlu değildir.
Dileğimiz KHK’ler ile bozulan ceza sisteminin yeniden, en azından, eski hale getirilmesidir.