KOCAELİ
TÜBİTAK Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) ve Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) iş birliğiyle antikanser ilaçlarının hasta üzerindeki etkisini anında ölçebilen elektrokimyasal biyosensör (MiSens) cihazı üretildi. Cihaz, otomatik ve elektrokimyasal olması açısından dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor.
Cihaz ile DNA yıkımının derecesi kısa sürede ölçülerek, potansiyel antikanser ilaç olarak kullanabilme özelliği belirlenebilecek ve yeni bir tarama metodu kullanarak ön biyolojik aktivite arama testleri yapılabilecek.
Üretilen cihaz, GTÜ Kimsayal Analiz - Biyolojik Etkinlik Test Laboratuvarı'nda başta kanser ilaçlarının hasta üzerindeki etkileri olmak üzere birçok tıbbi analizde kullanılabilecek.
'İlaçların insan DNA'sına hasar verebilecek özellikleri belirlenebilecek'Cihazın GTÜ'de düzenlenen teslim töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Haluk Görgün, 'Geliştirilen biyosensör, kanser tedavisinde kullanılan ilaçların insan vücudundaki DNA'ya hasar verebilecek özelliklerini belirleyebilecek bir cihazdır.' dedi.
TÜBİTAK BİLGEM Başkanı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar ise TÜBİTAK BİLGEM ve GTÜ iş birliğiyle gerçekleştirilen bu çalışma kapsamında, gerçek zamanlı elektrokimyasal ölçüm yapan bir cihaz geliştirdiklerini belirtti.
'Cihaz, milli ve yerli olarak üretildi'TÜBİTAK BİLGEM Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) Biyoloji ve Güvenlik Uygulamaları birim sorumlusu ve elektrokimyasal biyosensör projesi yöneticisi Dr. Yıldız Uludağ, 'Bu cihaz tamamen BİLGEM Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü altyapısı kullanılarak milli ve yerli olarak üretilmiş bir cihaz' dedi.
Uludağ, 'Şu anda cihazımız BİLGEM tarafından AR-GE amaçlı üretilip, satılmaya hazır. İsteyen BİLGEM'e parasını ödeyip, cihazı kullanabilir' ifadelerini kullandı.
Muhabir: Metin Girgin, Şahin Oktay
Kaynak: AA