Dünyanın birçok yerinde polis şiddeti sonucu hayatını kaybeden yurttaşlar protesto gösterileriyle anılıyor, adalet talebi dile getiriliyor. ABD’de hayatını kaybeden siyah yurttaş George Floyd için yapılan eylemler bir haftayı aşkın süredir devam ederken İsrail ve Fransa’da da eylemler yapıldı, polis şiddeti lanetlendi.

ON BİNLERCE KİŞİ KATILDI

Fransa’nın başkenti Paris’te 2016’da polis aracında hayatını kaybeden 24 yaşındaki siyah genç Adama Traore için adalet talebiyle on binlerce kişi sokağa çıktı. Paris Valiliği’nin gösteri yasağına rağmen ‘Adama İçin Adalet Kolektifi’ çağrısıyla Adalet Sarayı önünde eylem yapıldı. Polis kaynaklarına göre gösteriye 19 bin kişi katıldı. Eylemde sarı yelekliler de yer aldı.

Adama Traore’nin ablası Assa Traore, gösteride yaptığı konuşmada, “Bugünkü mücadelemiz sadece Traore ailesinin değil, aynı zamanda sizin de mücadeleniz. Bugün George Floyd için mücadele ettiğimiz zaman Adama Traore için de mücadele ediyoruz” diye konuştu.

Traore’nin ailesinin talebi üzerine adli tıpta yapılan inceleme sonucunda açıklanan raporda, siyah gencin polisin müdahalesiyle boğularak öldüğü ortaya çıkmıştı. Olaya karışan polislerle ilgili herhangi bir soruşturma açılmazken yargı sürecinden de sonuç çıkmadı.

İSRAİL’DE EYLEM

İsrail’in işgali altındaki Doğu Kudüs’te geçen hafta polis kurşunuyla hayatını kaybeden zihinsel engelli Filistinli İyad Hallak için adalet eylemi düzenlendi. Batı Kudüs’teki Yafa Caddesi’nde bir araya gelen eylemciler, ‘Filistinlilerin hayatları önemlidir’, ‘İyad için adalet’ ve ‘Filistinli olmak suç değildir’ yazılı pankartlar taşıdı, bir süre oturma eylemi yaptı.İsrail polisi eylemcilere müdahale ederken onlarca kişi gözaltına alındı. Kudüs’teki İbrani Üniversitesi önünde yapılan eyleme de müdahale eden İsrail polisi, öğrencilerin ellerindeki Filistin bayraklarına el koydu.

Adalet Bakanlığı 2021'deki reformları açıkladı Adalet Bakanlığı 2021'deki reformları açıkladı

GAZETECİLER HEDEFTE

Avrupa’da gösterileri takip eden ve basın faaliyeti yürüten gazetecilere yönelik taciz ve saldırılarda artış yaşandığı ortaya konuldu. Avrupa Konseyi’nin 2020 yılı Basın Özgürlüğü Raporuna göre 2019 yılında Konsey üyesi 47 ülkeden 32’sinde gazetecilere yönelik 142 saldırı kaydedildi. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü de 2020 yılı basın özgürlüğü listesinde Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Polonya, Yunanistan, Hırvatistan, Malta ve İngiltere gibi Avrupa ülkelerinde medya mensuplarına yönelik tehlikenin arttığına dikkat çekti.

Kaynak: https://www.birgun.net/haber/adalet-arayisi-her-yerde-303307

Editör: Haber Merkezi