İktidarın ardı arkası kesilmeyen yasaklar silsilesine bir yenisi daha ekleniyor. Meclis’e getirilen kanun teklifiyle gıdaya ilişkin olumsuz yazı yazmak ve yayınlamak yasaklanıyor. Tarım ve Orman Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan kanun teklifinde getirilen cezaların düşündürücü olduğunu ifade eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "Biz bekliyorduk ki hileli ürünler satanlar cezalandırılsın ama baktık ki hileli ürünleri açıklayanlar ceza alacak” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

GDO ELEŞTİRİLMEYECEK

Gıda ile ilgili yanıltıcı yayın yapanlara ceza verecek olan yeni düzenlemenin farklı sorunlar doğurabileceği uyarısında bulunan Gürer, “Örneğin nişasta bazlı şeker (NBŞ) konusunda bütün dünyadaki bilim insanları kanserojen içerdiğini söylüyor. Ancak Gıda ve Tarım Bakanlığı bu konuda kesinleşmiş bir bilginin mevcut olmadığını ima ediyor. Şimdi NBŞ’nin kanserojen madde içerdiğini söyleyen, yazan ya da yayın yapan medya kuruluşları bunun için cezalandırılacak mı?” diye sordu.

Eleştiri konusuyla ilgili bir başka örnek veren Gürer, “Biz daha önce çayda katkı boya maddesi var dedik, Tarım Bakanı ertesi gün çıktı böyle bir şey yok dedi. Ancak birkaç gün sonra taklit ve tağşiş ürünler listesine bakıldığında çaya katkı boya maddesi koyan çay firmaları açıklandı. Böyle bir durumda çayda boya olduğu kesinleşene kadar, çayda boya var diyen ya da yazan kişi ceza alacak mı?” dedi.

Düzenlemenin amacının insanların sağlığıyla oynayanlara caydırıcı cezalar verilecek olması gerektiğini belirten Gürer, “Ancak düzenleme, toplumu bilinçlendiren insanları cezalandırmayı içeriyor. Bu kabul edilemez” şeklinde konuştu.

HİLELİ PEYNİR’ DENİLEMEYECEK

1 kg kaşar peynirinin 40 liraya mal olduğunu ancak piyasada 25 liraya satıldığını söyleyen Gürer, “Bu kaşar peynirinin içinde farklı bir şeyler olmadığını açıklamak mümkün mü? 40 liraya mal olan kaşar peynirini 25 liraya satan üretici değil bunu açıklayan ve yazan kişi ceza alacak” ifadelerini kullandı.

KABUL EDİLEMEZ DÜZENLEME

Riskli gruptaysanız dikkat! Gıda zehirlenmelerini önlemenin 6 yolu Riskli gruptaysanız dikkat! Gıda zehirlenmelerini önlemenin 6 yolu

Bir bilim insanı, araştırmacı ya da gazetecinin GDO’lu ürünlerin insan salığına zararlı olduğunu açıklamasının suç haline getirecek düzenlemeden derhal vazgeçilmesini isteyen Gürer, “Hayvanın tükettiği yem, insanın tükettiği gıda aynı kanun maddesi içinde yer alıyor. Bu kabul edilemez” dedi.

Gıda denetimlerinin sadece Tarım Bakanlığı’na bağlı birimler tarafından yapıldığını ve bunun yetersiz kaldığını anlatan Gürer, Gıda Bakanlığı’nın kurulmasını isteyerek şöyle konuştu: “Önceden belediyeler de denetim yapabiliyordu, belediyelerin laboratuvarları vardı ancak şimdi sadece bakanlık yapıyor. Bakanlığın ne personel ne altyapı olarak denetim yapabilecek kapasitesi yok.”

Kaynak: https://www.birgun.net/haber/cay-boyali-peynir-hileli-demek-de-yasaklaniyor-307118

Editör: Haber Merkezi