Meclis’te bu hafta Yassıada kararlarının yok sayılmasına yönelik kanun teklifi Anayasa Komisyonu’nun gündemine gelecek. Genel Kurul’da önce Rekabet Kurumu ile ilgili düzenleme tamamlanacak, ardından 3’üncü yargı paketinin görüşmelerine geçilecek

Meclis Anayasa Komisyonu, bu hafta Yassıada kararlarını yok sayılmasına yönelik hazırlanan teklifi görüşecek. Meclis Başkanı Mustafa Şentop, AKP’li milletvekilleri ve MHP Grup Başkanvekillerinin imzası olan düzenleme 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra Yüksek Adalet Divanı’nın verdiği tüm kararları hükümsüz hale getirecek. Yassıada’da yargılananlara ya da varislerine tazminat hakkı doğacak.

ELEKTRONİK DURUŞMA DÖNEMİ

Genel Kurulun ilk gündem maddesi, görüşmeleri tamamlanamayan Rekabetin Korunması hakkında hazırlanan teklif olacak. Ardından 3’üncü yargı paketinin görüşmeleri başlayacak. Düzenlemeye göre arabuluculuk müessesesinin kapsamı genişletilecek. Tüketici uyuşmazlıklarında da arabuluculuk zorunlu olacak. Ayrıca yargıda elektronik duruşma dönemi başlayacak.

Kredi ve banka kartı ile telefon operatörlerinin sözleşmelerinin elektronik ortamda yapılmasını sağlayacak düzenleme ise Genel Kurula gelmek için sırada bekliyor. Düzenleme ile karşılıksız çekte borçluların hapse girmemesi için yeni bir imkan sağlanacak. Borcun 10’da birinin ödenmesi şartının süresi yılsonuna kadar uzatılacak. Kalan borç 15 taksitte ödenecek.

İŞLETMELERE YENİ TEŞVİKLER

Covid-19’un ekonomik etkileriyle mücadelede bir adım daha atılacak. İstihdamı artırmayı ve işletmeleri teşvik etmeye yönelik yeni bir düzenlemenin de bu hafta Meclis’e sunulması bekleniyor.

DENİZLER İÇİN UYGULANMASINA KARŞI!

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Yassıada yargılamalarını geçersiz sayan teklifin Deniz Gezmiş ve arkadaşları için de uygulanması önerisine karşı çıkarak “Böyle bir şey yasama, yürütme, yargı erkler ayrılığı bağlamında yanlış olur” dedi. Hürriyet’in haberine göre Şentop Meclis’te gazetecilerle yaptığı sohbette, Meclis Başkanlığı seçimi için son tarih olan 12 Temmuz’dan önce yasalaştırılması planlanan teklifine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Bizim yaptığımız şeyde, mahkeme kararının yasama organı tarafından yok sayılması, hükümsüz sayılması söz konusu değil. Böyle bir yolu açmak zaten doğru olmaz. Böyle bir şey yasama, yürütme, yargı erkler ayrılığı bağlamında da yanlış olur. Yassıada’yla ilgili özel bir durum var. Orada birtakım şahısları yargılamak için özel bir kurul oluşturulmuş. 12 Eylül sonrasındaki idamlar, 12 Mart sonrasındakiler böyle değil. Onlar, mevcut mahkemelerde yargılanmışlar.”

16 yıl süren davada karar! 16 yıl süren davada karar!

Editör: Haber Merkezi