EŞ ve çocuklara veya diğer yakınlara, ev ve otomobil almanın ya da banka hesabına sonradan ortak etmenin, vergisi olduğuna dair yazılarımız, büyük ilgi topladı.

Okurlarımız ısrarla soruyorlar:
Bu olay, öteden beri vergiye tabiydi de biz mi bilmiyorduk yoksa yakında çıkacak bir kanunla, bunlara vergi mi gelecek?”

VAR MI YOK MU?

Şu anda yürürlükte olan mevzuata göre, eş ve çocuğa veya diğer yakınlara;

· Ev, dükkan, büro, arsa gibi gayrimenkul ve otomobil alma,

· Banka hesabına sonradan ortak etme, “ivazsız (karşılıksız) intikal” kabul edilip, Veraset ve İntikal Vergisine tabi tutuluyor (Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu, Md.1).

O nedenle, ortada bir kanun ve ilgili maddesi varken;

“Şu anda böyle bir vergi yok, bu tür bir yasa çıkması da söz konusu değil” diyenlere itibar etmeyin. Vergi olduğu yasada açıkça yazılı. Yasa ne diyorsa o..

Verginin tarifesi de tabloda belirtildiği gibi.

SORUN NE?

Sorun şu;

Çok kişi, kendi banka hesabına, eşini, çocuğunu veya başka bir yakınını sonradan ortak etmenin, “ortak ettiği kişi açısından” vergiye tabi olduğunu ve Veraset ve İntikal Vergisi ödemesi gerektiğini bilmiyor (“Nereden buldun?” yasası olmadığı için başlangıçta ortak hesap açmada sorun yok).

Yine çok kişi, aldığı evin tapusunu eşi ile yarı yarıya yapınca, eşine bir yazlık alınca, eşi veya çocuğuna otomobil alınca, onlar tarafından Veraset ve İntikal Vergisi ödenmesi gerektiğini bilmiyor.

Bilmiyor ama kanunları bilmemek mazeret değil.

İYİ KOCA VERGİSİ ÖRNEĞİ

Yaşanmış örnek de var.

Örneğin, Ataköy Konaklarından konut alan 950 kişi, Maliyeciler tarafından sorgulandı. Tapuda konut sahibi gözüken 125 kadına, konutları kocalarının aldığı saptandı.

Ardından, bu kadınlardan “Veraset ve İntikal Vergisi” istendi.

Türkiye genelinde, bu şekilde yaşanmış çok örnek var.

İşin ilginç yönü, mükellefiyet “olayın tespit edildiği tarihte” başladığı için Maliyeci 2-3 yıl, 8-10 yıl hatta 15-20 yıl öncesini de sorgulayıp Veraset ve İntikal Vergisini isteyebilir. (Md. 20/b)

Evet.. mevcut durum bu..

YENİ DÜZENLEME NE?

2008 yılında, bir kanun tasarısı ile Veraset ve İntikal Vergisinin kaldırılıp, Gelir Vergisi Kanunu içine taşınması öngörülmüştü. Ancak bu tasarı yasalaşmadı.

Şu aşamada, Maliye Bakanlığı tarafından Gelir Vergisi Kanunu değişikliği ile ilgili yapılan teknik çalışmalar sırasında da aynı yaklaşımda bir taslak hazırlandı.

Buna göre; Veraset ve İntikal Vergisi kaldırılıyor. İvazsız intikaller (eş, çocuk ve diğer kişilere bağış, hediye, banka hesabına sonradan ortak etme vb. uygulamalar) Gelir Vergisi Kapsamına alınıyor.

İvazsız intikal eden tutarın, yüzde 50-70’i üzerinden gelir vergisi alınması öngörülüyor.

Gelir Vergisi oranı da yüzde 15-35 arasında (75 bin liranın üzeri için yüzde 35 oranında) belirleniyor.

Yeni düzenleme şu anda taslak halinde.

Son şekli, yasalaştığında belli olacak.

Ancak yeni yasa çıkmasa bile mevcut yasaya dikkat!..