Finansal Yeniden Yapılandırma ve Konkordato
28.2.2018 tarihli 7101 sayılı kanun ile İİK’nun konkordato hükümlerinde değişiklikler yapıldı ve yeni düzenlemeler eklenerek yeni bir konkordato hukuku oluşturuldu.
Yeni şekli ile konkordato uygulaması devam ederken yasa ve yönetmelik değişiklikleri ile Finansal Yeniden Yapılandırma (FYY) uygulamaya konuldu.
Finansal Yeniden Yapılandırma, 7186 sayılı kanunun 17’inci maddesi ile 5411 sayılı Bankacılık kanununa eklenen geçici 32’inci düzenlendi. Uygulama Finansal Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Yönetmelik ile yapılmaktadır.
İlk uygulama, “Büyük Ölçekli Uygulama” adı ile finans kurumlarına 25 milyon TL ve üzeri borcu bulunan firmalar için başlatıldı.
25 milyon TL’nin altında borcu olanlar için hazırlanan yasal düzenlemeler de BDDK’nca onaylanmış bulunmaktadır.
Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Büyük Ölçekli Uygulama, “Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması” düzenlemesini yayınlamış bulunmaktadır.
Finansal Yeniden Yapılandırmanın Konkordato davalarına etkisi
FYY uygulaması ile konkordato uygulaması sonlandırılmış olmayıp konkordatonun yanı sıra yeni bir uygulama devreye girmiş bulunmaktadır.
Yeni konkordato uygulaması varken FYY uygulamasına yer verilmesinin başlıca nedenleri; mali dar boğazda olan firmalar için daha hızlı, pratik ve daha az giderle çözüm bulmak olduğu söylenebilir.
Konkordato anlaşmasının tasdiki 29 ay gibi uzun bir süre alabilmektedir.
Konkordatoda, sürece konkordato komiserleri nezaret etmekte ve her aşamada son kararı her zaman asliye ticaret mahkemesi vermektedir.
FYY’da ise borçlu süreci finansal alacaklılar ile yürütmektedir.
Borçlular açısından FYY ile konkordatonun karşılaştırması
Konkordatoda, başvuruda hata yapılmazsa 3 aylık geçici mühletin alınması garanti iken; FYY’da böyle bir garanti bulunmamaktadır.
Bilindiği gibi geçici ve kesin mühlet süresince, amme alacakları dahil, icra takibi, haciz ve muhafaza yapılamamaktadır.
Takip ve dava yasağı konkordatonun esasıdır.
Konkordatonun tasdik şartlarında, alacak toplamının % 50’si ve alacaklı sayısının %50’sinin olumlu oy vermesi yeterli iken FYY anlaşmasında 2/3’ün olumlu oy vermesi şarttır.
Konkordato, geçici ve kesin mühlet bütün alacaklılar için geçerli ve etkili iken FYY sadece Finansal alacaklıları kapsamaktadır. Bu nedenle, FYY anlaşma sürecinde, finansal alacaklılar dışında kalan, diğer bir söylemle reel sektör alacaklıları icra takibi, haciz ve muhafaza yapabilmektedirler.
Konkordato bütün borçluları kapsarken FYY sadece tacir olan borçluları kapsamaktadır.
İflas halindeki borçlular konkordato talep edebilir, ancak FYY uygulamasına dahil edilemezler.
V. Finansal Yeniden Yapılandırma Çerçeve Anlaşması
b) Çerçeve Anlaşması’na taraf olmayan toplam borç/memzuç tutarının yüzde 25’ten fazlasını teşkil eden diğer alacaklıların yasal takip işlemlerine başlamış olması ve Madde VII.16’da öngörülen 180 günlük süreyi geçmeyecek şekilde, bu takibin 30 gün içerisinde bertaraf edilmemesi halinde, AKK’ya üye Alacaklı Kuruluşlar’ın toplam alacaklarının 2/3’ü ve AKK’ya üye Alacaklı Kuruluş sayısının en az ikisini temsil eden Alacaklı Kuruluşlar’ın aynı yöndeki kararı ile sözleşmenin müzakeresine son verilebilir.
Düzenlemeden anlaşılacağı gibi; Çerçeve Anlaşması’na taraf olmayan alacaklıların icra takibi başlatması FYY’yı riske atabilmektedir. İcra takibi başlatan alacaklılar toplam/memzuç borç tutarının %25’inden fazla ise AKK’ya (Alacaklılar Kurulu Konseyi) üye alacaklıların 2/3’ü ve en az iki alacaklı kuruluşun oyu ile sözleşme müzakeresine son verilebilmektedir. Müzakerenin devam edebilmesi için 30 gün içerisinde ve 180 günlük süreyi geçmeyecek şekilde icra takiplerinin çözüme kavuşturulması gerekmektedir.
Finansal Yeniden Yapılandırma (FYY) açısından bütün bu olumsuzluklar göz önünde bulundurulduğunda; FYY’nın borçlular için muhataralı(riskli) bir yol olduğu açıktır.
FYY ile borçlarını yapılandırmak isteyen borçluların konunun uzmanları ile birlikte hareket etmesi, özellikle hazırlık aşamasında son derece önemlidir, zira AKK’den ret almaları halinde konkordato sürecine geçmeleri bir hayli zor olacaktır.
Konkordato ön projesi yazımında başarılı bir performans gösteren Mali Müşavir Yeşim Turan:
“Biz konkordato sürecini hukukçularla birlikte yürütmekteyiz. FYY için ekip çalışması daha da önemlidir. FYY’da hazırlık sürecine bağımsız denetçileri de katmak gerekir” demektedir.