Sakarya Barosu Başkanı Av. Abdurrahim Burak, Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından düzenlenen 39. Baro Başkanları Toplantısı’na katıldı. TBB Özdemir Özok Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda, TBB Başkanı Av. Prof. Dr. Metin Feyzioğlu ve 78 baro başkanı yer aldı.

“Mesleğin çözülmesini beklediği birçok sorunu var”

Toplantıda konuşan Başkan Abdurrahim Burak, mesleki sorunların ancak diyalogla çözüleceğini belirtti. Başkan Burak, “Mesleğimizin sorunlarını çözmek için diyalog kapılarını kapatmamalıyız, öncelikle birbirimizi anlayacağız çünkü mesleğimizin çözülmesini beklediği birçok sorunu var” dedi.

İşçi avukat mesleğin bağımsızlığını yok ediyor”

İşçi avukat ile avukatlık mesleğinin bağımsızlığının yok edildiğini vurgulayan Başkan Burak, “Bağımsızlıktan söz ediyoruz ama bir avukat başka bir avukatın bağımsızlığını yok ediyor. Sabah 8 akşam 5 şeklinde mesai usulüne göre çalışıyor. Avukatlık Kanunu’nda yazmıyor mu, avukatın mesaisi olmaz diye? Kendi içimizde birimiz diğerinin bağımsızlığını yok ederken, gerçekte ezilen ve köleleştirilen avukatların meseleleri uzaktan seyirci kalınarak izlenilmektedir” ifadelerini kullandı.

Yarım zamanlı çalışan avukatlar var

Barolardan sert tepki: Sandık kaçırılmak isteniyor Barolardan sert tepki: Sandık kaçırılmak isteniyor

Başkan Burak, “Asgari ücretle çalışacağım diye sevinen avukatlardan daha vahim bir durum ise yarım zamanlı çalışan avukatlar. Yani öğeleye kadar bir ofiste çalışıyor, öğleden sonra başka bir ofiste çalışıyor genç meslektaşlarımız. Bu durum hepimizin en önemli sorunlarından birisi. Her şeyden önce bunları çözüme kavuşturmamız gerekiyor” diye konuştu.

“Baro veznesi ile hasar danışmanlık şirketlerinin önüne geçeriz”

Baro veznesi öneren Burak, “Baro vezneleri kurulsun; baro vezneleri ile hasar danışmanlık şirketlerinin önüne geçeriz. Baro vezneleri ile avukatlığın artık bahis gibi kumar gibi yapılmasının önüne geçeriz. Bir avukat, 10 bin dosya alacak ve bin tanesini tahsil edecek. Yani kalan 9 bin dosyaya ücretsiz bakacak.  O ücretsiz baktığı 9 bin dosya, meslekte henüz doğru düzgün bir iş hacmi olmayan meslektaşlarımızın da iş hacminin gasp edilmesi demektir” dedi.

“Barolarda tüm avukatların muhasebesi tutulabilir”

Burak, “Baro veznesinde, önce işin ücretlendirilmesi, sonrasında hangi avukatı tercih ettiyse, baro o avukatın hesabına, ücretini, dava masraflarını, icraysa icra ücretini ve masraflarını yatıracak. Yani her iş daha yargı birimlerine girmeden önce baro veznesinde ücretlendirilecek. Barolarda tüm avukatların muhasebesini tutabiliriz. Devlet vergi kaybına uğramaz, avukatta ücretini aldığı işi seve seve yapar” diye konuştu.

İş kotası gelmeli

Buna ek olarak iş kotasının da gelmesini söyleyen Başkan Abdurrahim Burak, “Avukatlık Kanunu ve avukatlık meslek kurallarının 38. Maddesi, bir avukat yapabileceğinin üzerinde iş alamaz diyor. Ancak bunun bir yaptırımı olmadığı için 30 bin, 50 bin hatta bazı ofisler 100 bin dosya alıyor ve taraflarını, dosyanın kapağına bile bakamadan bu dosyalarla vekalet ilişkisi kuruyor, vekalet unsurlarını bozuyor. Dolayısıyla bir avukat 500 avukatın iş hacmini yok ediyor. Bu sebeple iş kotasını öneriyorum. Bir avukatın yılda bakabileceği dava sayısını ve icra adetinin hepsini tespit edebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Avukatlık mesleğinin bağımsızlığını yok etmemeliyiz”

Ortak paydanın her zaman mesleki meseleler, mesleki kazanımlar ve kayıp olduğu zaman önüne geçmek olacağını ifade eden Burak, “Yani ortak paydamız; hukuk ve evrensel insan hakları olmalı, bunun dışında başka hiçbir mesele bizim meselemiz olamaz, olmamalı. Bu kapsamda patron avukat ve işçi avukat meselesini derhal ele alarak, bitirmeliyiz. Somut adımlar atarak mesleğe yeni başlamış meslektaşlarımızın elinden tutmayı tercih etmeliyiz, avukatlık mesleğinin bağımsızlığını yok etmemeliyiz” dedi. (Hukuki Haber)

Editör: Haber Merkezi