İsim ve soyadı, kişilerin toplumda ki diğer bireylerden ayırt edilebilmesinde ki en önemli etkenlerdendir. İsim ya da soyadı değiştirme, bireyin  şahsına sıkı sıkıya bağlı olan hukuki hakkını kullanmasıdır. Kişilerin isimleri hayat tarzı ve karakteri uyum içinde olmalıdır. Bu sebeple kişinin ismini benimseyemediği ve mutlu olmadığı durumlar için TMK madde 27 düzenleme altına alınmıştır.

TMK Madde 27: "Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir." şeklindedir.

Peki isim ve soyadı değiştirme davası için haklı sebep nedir?

Kanundaki haklı sebep kavramı, oldukça geniş yorumlanmıştır. Haklı sebep, bireyin şahsi sebeplerini de kapsamakla birlikte;

  • Kişinin isim ve soyadına aidiyet hissetmemesi,
  • Kişinin isim ve soyadının komik olması veya çevresi tarafından dalga konusu yapılması,
  • Kişinin yaşadığı  bir travmayı hatırlatması,
  • Kişinin iş ve sosyal hayatını etkilemesi gibi sayısız birçok nedenle isim ya da soyadı değişikliği davası açılabilir.

İsim ya da  soyadı değişikliği davası için yetkili mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi’dir. Davacı, söz konusu iş bu davayı ikametgahının bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açabilir.

İsim ve soyadı değiştirme davası nasıl açılır?

İsim ve soyadı değiştirme davasını birey kendisi açabileceği gibi özel yetkili  vekaletname verdiği avukat tarafından açılabilmektedir.

İsim veya  soyadı değiştirme davasına davalı sıfatı ile Nüfus Müdürlüğü tarafından görevlendirilmiş bir memur katılmaktadır.

İsim ve soyadı değiştirme davası, ilk duruşmada ya da en geç ikinci duruşmada tamamlanmakla birlikte mahkeme hakimi gerek görürse davacının gösterdiği tanığı da dinleyebilir.31.03.2022

AV.FATMA ER

İş bu “İsim Değişikliği Davası Nedir-Nasıl Açılır” adlı makale Adana Barosuna kayıtlı Avukat Fatma ER tarafından https://www.adaletbiz.com/ sitesinde yayınlanmak üzere 31.03.2022 tarihinde kaleme alınmıştır. Yazılı iznim alınmadan ve kaynak gösterilmeden makale bir başka internet sitesinde ya da bir başka mecrada yayınlanamaz, kopyalanamaz ve çoğaltılamaz. İzinsiz şekilde kopyalama, çoğaltma veya yayın yapanlar hakkında hukuki ve cezai işlem yapılacaktır.