Sputnik’e demeç veren Rus havacılık uzmanı Pryadka, “Su-35, ünlü Su-27 uçağının en yeni modifikasyonlarından biri. Su-35, bu tür uçakların imalatında kazanılan tüm deneyimi kendisinde taşıyor. Onu F-35’le kıyaslayacak olursak, Su-35 görünmezlik özelliği olmadan üretilse de, iki, üç, hatta beş F-35 savaş uçağıyla aktif çatışma içine girebilir” dedi.
‘SU-35 FARKLI GÖREVLERİ YERİNE GETİREBİLİR’
Su-35’in ayırt edici özelliğinin farklı görevleri yerine getirme kabiliyeti olduğuna dikkat çeken Pryadka, Rus uçağının havada hakimiyeti sağlamanın yanı sıra bombardıman ve taarruz uçağı olarak kullanılabileceğinin altını çizdi.
Pryadka, bu özellikler göz önüne alındığında, Su-35’in 15-20 yl boyunca Türk askeri doktrinine uygun görevlerin tamamını yerine getirebileceğini vurguladı.
SU-35 SAVAŞ UÇAĞI ÖZELLİKLERİ NEDİR? SU-35 VS F-35 | F-35 NEDİR?
Rus devlet savunma sanayisi şirketi Rostec’in genel direktörü Sergei Chemezov, Moskova’nın Su-35 savaş uçaklarının teslimi konusunda Ankara ile bir anlaşma yapabileceğini söyledi.
Chemezov, Türkiye’nin istemesi halinde Su-35 savaş uçakları sevk etmek için çalışmalara başlamaya hazır olduklarını belirtti.
Chemezov yaptığı açıklamada, “Türk meslektaşlarımız arzu duyuyorsa, Su-35 savaş uçağı teslimatlarını yapmaya hazırız” dedi.
BENZER AÇIKLAMA DÜN DE GELMİŞTİ
Rusya Başbakan Yardımcısı Yuriy Borisov, Türkiye’ye Rus yapımı savaş uçakları teslim edilmesini içeren bir anlaşma için görüşmeler yapılmasının olası olduğunu belirtmişti.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye’nin S-400 alımından dolayı F-35 projesinden çıkarılması için sürecin başlatıldığını duyurmuştu.
AMERİKAN F-35 JETİ, RUS SU-35 İLE KARŞILAŞSA NE OLUR?
Amerikan National Interest dergisi editörlerinden Dave Majumbar, ABD’nin yeni nesil F-35 jetleri ile Rusya’nın ‘Super Flanker’ olarak da bilinen Su-35 savaş uçaklarını karşılaştırdı.
“Bir grup F-35, havada Su-35’ler ile karşılaşsa onlara karşı ne yapabilirdi?” diye soran Majumbar, F-35’lerin düşman jetlerle ‘yakın temas’ için tasarlanmadığını belirtip, sorusunu şöyle yanıtladı:
“Böyle bir karşılaşma durumunda F-35’ler güçlü bir ihtimalle rotalarını değiştirip F-22’leri yardıma çağırırdı (Zira F-22’ler özellikle havada üstünlük kazanmak için tasarlandı). Bu sırada F-35’ler de asıl görevlerini yerine getirmek için kendi yollarına giderdi.”