Bilirkişiler tek başına bylock sorununu çözemez, ancak katkı sağlayabilirler
Mor Beyin kumpasının ortaya çıkmasına katkı veren adli bilirkişi uzmanı Tuncay BeşikçiWi-Fi mağdurlarını teknik olarak tespitinin çok zor olduğunu belirtiyor. Koray Peksayar Wi-Fi mağdurlarının tespiti için başka ek delillerin olması gerektiğini ileri sürmektedir.
Adaletbiz’de yayınlanan Aydınlık kaynaklı “Bylock'ta sıra komşu mağdurlarında” başlıklı haberde Adli Bilişim Uzmanı Koray Peksayar, “Wi-Fi bağlantısı sorunlarına özellikle lojmanlar gibi toplu yaşanılan yerlerde sık rastlandığına dikkat çekerek, karşılaştığı bir vakadan örnek verdi. Donanma Komutanlığı'nda görevli bir albayın eşinin kaldıkları lojmanda tanıdıklarıyla Wi-Fi şifrelerini paylaşması başlarına bela olmuş. Albay 5 ay hapis yattıktan sonra temize çıkabilmiş. Peksayar, bazı kişilerin de lojmanlardan çıkarken Wi-Fi hattını kapatıp açtırmak yerine devretmeyi tercih etmelerinden dolayı bu tip sorunlarla karşılaşıldığını belirtti. “Mağdur kişiler ancak ByLock içerik kayıtlarının mahkemeye gelmesi veFETÖ üyeliği için aranan diğer kriterlerin de denetlenmesiyle (Bank Asya, diğer örgüt üyeleriyle diyalog vb.) ortaya çıkar" demektedir.
Koray Peksayar’ın bu yaklaşımı maddi gerçeğin aydınlatılması açısından son derece hatalıdır.
Diyelim ki kişinin Banka Asya hesabı vardır ancak FETÖ mensubu değildir ve kişi Wİ-Fi mağdurudur. Bu durumda Bank Asya hesabını ölçü almak doğru olabilir mi?
Bank Asya ile ilgili Yargıtay 16. Ceza Dairesinin kabul ettiği ve çoğu ağır ceza mahkemesinin de uymakta olduğu kriter; örgüt liderinin Ocak 2014 tarihli Bank Asya’nın desteklemesi çağrısından sonra bu çağrıya uyarak Bank Asya’da hesap açmak, para yatırmaktır.
……diğer örgüt üyeleriyle diyalog
Örgüt üyeliğinden mahkum olmamış, yargılaması devam eden şüpheli veya sanıklarla diyaloğu FETÖ üyeliğinin delili olarak kabul etmek ciddi adli hatalara yol açacak tehlikeli bir yöntemdir.
Şöyle düşünelim; FETÖ ile hiç ilişkisi olmayan ya da FETÖ’nun sempatizan kesiminde yer alan 10 kişi hakkında soruşturma veya kovuşturma yürütülmektedir, siz bu kişiler arasındaki diyaloğu delil olarak kabul edebilir misiniz?
Örgüt üyeleri arasındaki diyaloğun delil olarak kabulü ancak haklarında FETÖ’dan kesinleşmiş hüküm olması halinde mümkündür. Çünkü yargılaması devam eden kişiler süreçte beraat edebilirler. Bu ayrıca masumiyet karinesinin bir gereğidir; hakim kararı olmadan kişiler suçlu kabul edilemez.
Bylockda maddi gerçeğin aydınlatılması ve bylockun FETÖ silahlı terör örgütünün her türlü şüpheden uzak kesin delili olarak kabulü ancak ceza hukukun temel ilkelerini uyularak yapılacak yargılamalarla mümkündür. Bu da suçun maddi ve manevi unsurları açısından olay ve olguların analitik bir değerlendirmeye tabi tutulması mümkün olabilir.
Belli ceza yargılamalarında; ekonomik ve siyasi suçlar gibi, bilirkişi raporlarına göre karar verilmesi ülkemizdeki kötü yargılamanın en önemli nedenlerinden biridir.
Av. Rahmi Ofluoğlu