Mor Beyin bildiğimiz kadarıyla Av. Ali Aktaş’ın araştırmaları ve girişimleri sonucu su yüzüne çıktı.

Av. Ali Aktaş Mor Beyin bir bilişim uzmanına, Koray Peksayar’a inceletti ve bilirkişinin hazırladığı raporu sosyal medyada paylaştı.

Ali Aktaş editörü olduğu sitede şöyle diyor:

Balyoz davalarında da uzman adli bilirkişi olarak görev yapmış olan E raporunda şikayet ettiğimiz ve devletimizin teknik birimlerince araştırılmasını istediğimiz konu şu şekilde izah edilmektedir; “Kısaca: “Mor Beyin” adlı uygulama geliştirici ekip, Google Reklamları ve Google Analytics hizmetlerine bağlantı için sayfa koduyla birlikte kendi belirlediği diğer HTML kodunu, kullanıcının farkındalığı dışında uygulamanın reklam alanı içerisinde gömecek şekilde bir tasarımda bulunduğu ve bu tasarımı yayınladığı uygulamalarda genel olarak kullandığı açık olarak anlaşılmaktadır.
‘’ kodunun da bu ekibin tasarrufuyla ilgi reklam alanında görünmez/nokta halinde yüklettiği ve her iframe yüklenmesinde, yani bu ekibin tasarrufuyla belirlenen iframe yüklenen her uygulama işlevinde, kullanıcı ByLock uygulama sunucusuna bağlantı kurmuş gibi görünecektir”

İşin ilginç yanı ismen olmasa da Mor Beyin 15 Temmuz darbe girişiminden 8 gün sonra, daha bylock isminin pek duyulmadığı günlerde Milliyet Gazetesinde haber oluyor.

Haberde Mor Beyin sözü geçmese de içerik adli bilirkişi Koray Peksayar’ın raporu ile bire bir aynı..

İşte o haber:

Ezan Vakti Pro isimli programa dikkat

Cep telefonundaki Ezan Vakti Pro isimli programa dikkat

Uzmanlar, darbe girişimi sonrasında akıllı telefonlardan güvenlik bilgilerini isteyen uygulamaları kesinlikle kaldırmasını öneriyor. Ezan Vakti Pro ismindeki yazılımın arkasından, FETÖ'nün Sızıntı dergisinin yazılımını yapan firma çıktı.

Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi nedeniyle ortaya çıkan mesajlaşmalar sonrasında uzmanlar, akıllı telefonlara program kurulurken dikkatli olunmasını istiyor.

Uzmanlara göre, kaynağı veya içeriği bilinmeyen, amacı dışında bilgilere erişim isteyen programların kurulmaması, varsa şüphelenilen programların cep telefonlarından kaldırılmasını öneriyor.

İstanbul Şehir Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Şadi Evren Şeker, akıllı telefonlardaki yazılımların sosyal, teknik ve güvenlik açısından birçok zararı bulunduğunu söyledi.

Yazılımlarda öncelikle kişisel mahremiyetin ihlalinin söz konusu olduğunu belirten Şeker, kişisel bilgilerin başkasının eline geçmesi, kameraların kullanılabilmesi, kontak bilgilerin başkasının eline geçmesi gibi durumların söz konusu olduğunu ifade etti.

Şeker, cep telefonlarının, teknik olarak bunları isteyen uygulamalara bilgi vermek için hazırlandığına işaret ederek, "Uygulamalar sadece kurulurken onay istiyorlar. Bu onay verildikten sonra herhangi bir niyetle kullanılabilir. Dikkat edilmesi gereken faktör, bilinmeyen ve tanınmayan yazılımların kurulmamasıdır" dedi.

ŞÜPHE UYANDIRAN YAZILIM

Akıllı cihazlarda 'Angry Birds' ismindeki oyun uygulamasının şirket yöneticisinin, yıllarca kullanıcıların bilgisini sızdırdıklarını kabul ettiğini hatırlatan Şeker, şöyle devam etti:

"Son zamanlarda Ezan Vakti Pro isminde bir yazılım var. Bunu incelediğimizde Sızıntı dergisinin yazılımını yapan firmanın hazırladığını gördük. Bu tarz şeyler şüphe uyandırıyor. Yazılımın casus bir faaliyette bulunup bulunmadığını incelemeniz mümkün ama hiçbir zaman uygulamayacağını garanti edemezsiniz. Bununla ilgili firma itiraf edene kadar 'yüzde 100 eminiz' diyemezsiniz."

Doç. Şeker, "Vatandaşların, akıllı telefonlarından güvenlik bilgilerini istedikleri uygulamaları kesinlikle kaldırmaları gerekiyor. Ayrıca güvenlikle ilgili yazılım da olsa onun yayıncı firmasını da kullanmadan önce incelemeleri lazım" diye konuştu.

Şeker, uygulama yüklemeden önce kullanıcıların Google'a uygulamanın ismini yazıp, hakkında herhangi bir şikayet ya da sorun olup olmadığına bakmalarını istedi.

23.07.2016 - 14:27 | Son Güncelleme: 23.07.2016-14:33

http://www.milliyet.com.tr/cep-telefonundaki-ezan-vakti-pro-gundem-2282725/

Av. Rahmi Ofluoğlu

Biz Hukuk