Yargıtay 18. Ceza Dairesi, "edepsizler" sözünü kullanan kişiye "hakaret" suçundan ceza veren yerel mahkeme kararını bozdu.

Düzce'de yaşanan tartışmada bir kişi, karşı tarafa yönelik "edepsizler" sözünü kullandı.

Şikayet üzerine açılan davada mahkeme, "edepsizler" kelimesini hakaret kabul ederek sanığı cezalandırdı.

Temyiz üzerine dosya, Yargıtay 18. Ceza Dairesi'ne geldi.

Yerel mahkemenin kararını bozan daire, "edepsizler" sözünün hakaret olmadığına hükmetti. Daire, hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı gözetilmeden, yasal olmayan ve yerinde görülmeyen gerekçe ile mahkumiyet kararı verilmesini bozma nedeni saydı.

Yargıtay 18. Ceza Dairesi''nin kararında, hakaret fiillerinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değerin, kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olduğuna işaret edildi.

Bir hareketin tahkir edici olup olmadığının, bazı durumlarda nispi olup, zamana, yere ve duruma göre değişebildiği belirtilen kararda, kişilere yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça, onur, şeref ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövmek fiilini oluşturması gerektiğine vurgu yapıldı.

Kararda, şunlar kaydedildi:

"Yargılamaya konu olayda, mahkemece hakaret niteliğinde olduğu kabul edilen, sanığın yönelttiği 'edepsizler' sözünün katılanın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, rahatsız edici, kaba ve nezaket dışı davranış, ağır eleştiri niteliğinde olduğu gözetilmelidir."

2017 yılında Yargıtay, eski Ankara büyükşehir belediye başkanı Melih Gökçek’e yönelik sarf edilen “Edepsiz” sözünün hakaret değil eleştiri olduğunu karar vermişti.

Ne Olmuştu?

Gökçek, 2012’de Twitter’da bir kadına “Sen çok mu kürtaj yaptırdın” demiş, bunun üzerine EdepsizsinMelihGökçeketiketi açılmıştı.

İ.A. isimli bir kullanıcı Twitter’dan “Ata’mın yattığı şehirde kemiklerini sızlatanların başında ismin geçtiğinde EdepsizsinMelihGökçek”ve “Müslümanım diye geçinip kul hakkı yediğin için EdepsizinMelihGökçek” diye yazdı.

Yargıtay'dan çalışanların 'öğle tatiline' ilişkin önemli karar Yargıtay'dan çalışanların 'öğle tatiline' ilişkin önemli karar

Bunun üzerine 18 yaşından küçük İ.A. hakkında ‘sesli yazılı veya görüntülü bir ileti ile hakaret, hakaret’ suçlamasıyla Ankara 3’üncü Çocuk Mahkemesi’ne dava açıldı.

Mahkemede savunma yapan İ.A., ‘EdepsizsinMelihGökçek’başlığını kendisinin açmadığını, başkanın yaptıklarından ve uygulamalarından rahatsız olduğu için eleştiri amacıyla iki yorum yazdığını, hakaret etmek kastıyla hareket etmediğini söyledi.

Gökçek’in avukatı da kadının başkana görevinden dolayı küçültücü ve hakaret içeren sözlerle hakaret ettiğini ileri sürerek cezalandırılmasını istedi.

Beraat çıktı

Mahkeme ise İ.A.’yı beraat ettirdi: “Yazdığı yorumlar, konu başlığı dışında herhangi bir hakaret ibaresi taşımamaktadır. Yaptığı yorum metinlerindeki eleştiri ve değer yargılarının bir kısmı sert ve çarpıcı bir üslupla dile getirilmiştir. Yerleşmiş yargısal kararlarda da vurgulandığı üzere, kamu görevinde bulunan veya talip olanların, diğerlerine oranla daha sert eleştirilere muhatap olması da doğal karşılanmalıdır.”

Yargıtay onadı

Gökçek’in avukatı kararı temyiz etti.

Dosyayı değerlendiren Yargıtay 18’inci Ceza Dairesi, yerel mahkemenin beraat kararını 16 Mayıs tarihinde onayladı, kararı da geçen hafta taraflara tebliğ etti: “Sonuç olarak, suça sürüklenen çocuğun yorumlarının yazıldığı yer ve zaman unsurları da gözetildiğinde, katılanın onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, eleştiri niteliğindedir. Aksi düşünce, suçla korunmak istenen değeri ölçüsüz bir şekilde genişletmek ve ifade özgürlüğünü ön plana çıkaran evrensel hukuk düşüncesiyle bağdaşmayan bir yorum anlamına gelebilecektir. Bu itibarla, hakaret suçunun unsurları somut olayda oluşmamıştır.” 

Editör: Haber Merkezi