Yeni infaz yasası düzenlemesinde, silahlı terör (FETÖ Suçu) için dikkat çeken hususlar
İkinci Yargı paketinde yer alacak Ceza İnfaz Düzenlemeleri ile ilgili çalışmaları Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Ceza Hukuku Çalışma Grubu yürütmektedir. Çalışma Grubu üyelerinden, Prof. Dr. Adem Sözüer, basına yaptığı açıklamada;
İnfaz yasasında yapılacak değişikler üzerinde uzlaşıldığını açıkladı.
Habertürk'ten Yasemin Güneri'ye konuşan Prof. Dr. Adem Sözüer’in açıklamalarında silahlı terör örgütü (FETÖ) ve cinsel suçlara ilişkin dikkat çeken hususlar mevcut,
Sözüer terör ve cinsel suçlar için şunları söylemektedir:
"Şu anda cezaevine giren hangi gün şartla salıverileceğini biliyor. Yani 9 yıl cezası varsa 6 yıl sonra otomatik şarta salıverme var. Bunun kalkması lazım. Bu değişecek. Önerimiz kabul görürse şartla salıverilme otomatik olmayacak. Şartla salıvermeye bir uzman veya komisyon karar verecek. Öneri şartla salıverme kararının hapis cezasının yarısı veya üçte ikisinin çekildikten sonra verilmesi."
* Şu anda terör, cinsel suçlar ve mükerrer suçları işleyenler verilen cezanın 4/3'ünü cezaevinde çekiyor. Büyük ölçüde uzlaşılan konu bu oranın 3/2'ye düşürülmesi. Daha sonra denetimli serbestliğe de Komisyon karar verecek. Komisyonda kimlerin yer alacağı konusunda çeşitli öneriler var. Henüz belli değil. Af yerine şartla salıvermeyi etkinleştirir oranları 4/3 den 3/2'ye, 3/2 den yarıya düşürülürse eşitlik ilkesi de korunmuş olur.
* 10 yıl hapis cezasına mahkum olan biri hakkında; terör ve cinsel suçlarda yaklaşık 6 yıl 6 ay sonra, diğer suçlarda beş yıl sonra inceleme yapılacak. Komisyon kişinin tahliye olup olmayacağına karar verecek. Bu komisyon, özellikle terör suçlarında ve cinsel suçlarda önem taşıyor. Tehlikeli suçlar için otomatik infazdan yararlanma olmayacak. Şu andaki infaz yasasına göre 4'te 3'ünü yatması gerekir.
Sözüer’in bu açıklamalarından anlaşılacağı üzere FETÖ’dan hüküm giyenler cezalarının üçte ikisini yattıklarında otomatikman salıverilmeyecekler, FETÖ mahkûmlarının salıverilip salıverilmeyeceğine oluşturulacak bir komisyon karar verecektir.
Bu komisyonların nasıl oluşturulacağı ve hangi kriterlere göre karar vereceği ise açıklığa kavuşmuş değildir.
Açıklığa kavuşturulmayan diğer bir hususta denetimli serbestliktir. Bilindiği gibi mevcut uygulamada koşullu salıvermenin yanı sıra bir de denetimli serbestlik uygulaması bulunmaktadır.
Buna göre 6 yıl 3 ay ceza alan bir silahlı terör suçu mahkumunun yatarı; toplam cezanın ¾’ü eksi bir yıldır, bu da yaklaşık olarak 3 yıl 8 aya denk gelir.
Yeni düzenleme yürürlüğe girdiğinde ise aynı mahkum cezasının 2/3’ünü çektikten sonra koşullu salıverilmesine komisyon karar verecektir. Denetimli serbestliğin nasıl uygulanacağı ise belli değildir.
Sözü edilen komisyonun sanık lehine karar verdiği düşünülürse 6 yıl 3 ay toplam cezası olan FETÖ mahkumu yaklaşık 3 yıl 2 ay yatacaktır.
FETÖ mahkumlarına kötü haber:
Komisyon meşruten(doğrudan) tahliye konusunda olumsuz karar verdiği takdirde, yeni düzenleme FETÖ mahkumlarının aleyhine olacak; toplam cezanın tamamını yatmak gibi bir durum ortaya çıkacaktır. Örneğimizde, 6 yıl 3 ay ceza alan silahlı terör örgütü mahkumu bu kez cezanın tamamını yatacak, yani 6 yıl 3 ay yatacaktır.
Bu durumda lehe yasa uygulaması söz konusu olacağından, silahlı terör örgütü mahkumlarına önceki infaz düzenlemesinin uygulanması gerekecektir.