FETÖ iddianameleri mahkemelere gelmeye devam ediyor. Bazılarının duruşma günleri belli olurken, çok az da olsa karara bağlanan dosyalar mevcut.
İddianamelerin açıklanması sanık ve avukatlar tarafından merakla bekleniyordu, çünkü dosyalarda gizlilik kararı vardı ve dosyalar incelenemiyordu.
FETÖ soruşturmalarında elde olan polis, savcı ifadeleri ve sulh ceza hakimlerinin tutuklama kararlarıydı. İddianameler açıklanınca ve gizlilik kararı kalkınca beklenti dosyalarda yeni delilleri olacağı idi. Açıklanan dosyalardan görüldü ki dosyalarda bilinen delillerden başka hiçbir delil yok.
Peki, o zaman dosyalarda neden gizlilik kararı vardı?
Atılı suç silahlı örgüt üyeliği. Örgütün ne olduğu, tanımı ceza yasalarında, Yargıtay, AYM ve AİHM kararlarında yer almaktadır.
Örgüt ile ilgili olarak bazı kitap ve makalelerden alıntılar:
Yargıtay’ın kalıplaşmış olduğu içtihatlarına göre; 5237 sayılı TCKnin 220. maddesinde düzenlenen suçunun işlendiğinin ve örgütün varlığının kabul edilebilmesi için; üye sayısının en az üç kişi olması, üyeler arasında soyut bir birleşme değil gevşek de olsa hiyerarşik bir ilişkinin bulunması, suç işlenmese bile suç işlemek amacı etrafında fiili bir birleşmenin olması, niteliği itibariyle devamlılık göstermesi gereklidir. Örgütün yapısı, sahip bulunduğu üye sayısı ile araç ve gereç bakımından, amaçlanan suçları işlemeye elverişli olması da aranmalıdır. Örgüt yapılanmasında işlenmesi amaçlanan suçların konu ve mağdur itibariyle somutlaştırılması mümkün, ancak zorunlu değildir.[1]
…………………………..
Örgüt kurmaktan maksat, örgütün oluşumuna sevk edici veya belirleyici davranışlara katılarak bir birleşmenin meydana getirilmesidir. Örgüt soyut bir birleşme olmayı bünyesinde hiyerarşik bir ilişki hakimdir. Suç işlemek için örgüt kurmaktan söz edilebilmesi için sanıkların aralarında önceden anlaşıp iş bölümü ve hiyerarşik bir yapı içersinde süreklilik gösterecek planlı bir ortaklık ve paylaşım anlayışıyla belirlenmemiş sayıdaki suçları işlemek amacı etrafında birleşmeleri gerekir. Örgütün kurulması öncülük edilmesi veya kurulma sürecine etkili bulunan diğer davranışlar örgüt kurma olarak kabul edilir. Suçun oluşumu bakımından, üye sayısının en az üç kişi olması koşuluyla devamlılık gösterecek bir biçimde fiilen birleşmenin gerçekleşmesi yeterli olup hukuki bir bağlantının varlığına gerek yoktur. Önemli olan birleşmenin suç işlemek amacıyla olmasıdır.[2]
……………………………………………………………………………………………………
‘Silahlı örgüt kurmak’, 314/1. Fıkrada belirtilen amaç suçları işlemek için, üç veya daha fazla kişiyi birleştirmek ve organize etmek örgütsel disiplini ve hiyerarşi sağlamak suretiyle bizzat örgütün oluşturulması anlamına gelmektedir. Oluşturanların cezalandırılacağı öngörülmüştür. Örgüt kurmak suçu, şekli bir suç olduğundan, amaca ilişkin bir takım hareketlerde bulunulmasa bile silahlı örgütün oluşturulması bu suçun oluşması için yeterlidir.[3]
Özellikle bylock iddianamelerinde tek delil bylock indirmek ve kullanmak. Bylock indirme ve kullanmanın delili de POLNET’ TEN alınan bir Excel çıktısı.
Silahlı örgüt üyeliği suçunun oluşması için TCK 314 üncü maddedeki suçları işlemek amacıyla en az 3 kişinin hiyerarşik bir yapı içerisinde organize olması gerekir. Ortada bu şekilde bir örgüt yoksa silahlı örgüt üyeliği suçundan söz edilemez.
Bylockun silahlı örgüt üyeliğinin kesin delili olması için öncelikle yukarıda tanımlanan bir silahlı örgüt mevcut olmalı ve şüpheli veya sanık bylock yazılımını silahlı örgütün amaçları doğrultusunda kullanmak üzere kendi iradesi ile indirip kullanmış olmalı.
AİHM bırakınız bir kişiyi silah örgüt üyeliğinden mahkum etmeyi tutuklama için bile şüpheli ile örgüt arasındaki bağların inandırıcı delillerle ispatlanmasını öngörmektedir.[4]
“İnandırıcı nedenler, söz konusu kişinin, atılı suçu işlediğine dair objektif bir gözlemciyi ikna etmeye uygun olguların ve bilgilerin varlığını gerektirmektedir.”
Bylock yazılımının indirilmesi ve kullanılması ile ilgili olarak bilişimciler birçok ihtimalin mevcut olduğunu ileri sürmektedirler. Kişini bu yazılımı kendi iradesi ile indirdiği ve kullandığı her durumda şüphelidir.
Silahlı örgüt kurucu, yöneticisi ve üyesi olma suçlarının hukuki olarak açıklaması ve uygulaması açıklamaya çalıştığımız gibi olmasına rağmen mevcut durumda bylock silahlı örgüt üyeliğinin ciddi delili olarak kabul edilmektedir. Halen binlerce kişi sadece bylock nedeniyle tutuklu bulunmaktadır. Bylock suçlamasıyla hergün yeni gözaltılar ve tutuklamalar devam etmektedir.
Açıklanan bylock iddianamelerinin çoğunda bylocktan başka delil bulunmamaktadır.
Yargılamalarda süreç şöyle ilerleyecektir:
Ağır Cezada yargılama,
Ağır ceza mahkemesinin cezaya hükmetmesi halinde İstinaf ve bozma talebiyle bölge adliye mahkemelerine gidilecek, bozma kararı verilirse tekrar ağır cxezada yargılama, istinafın kabulüne karar verirse İstinafta duruşmalı yargılama,
İstinaf sonrası ceza 5 yıldan fazla olduğu için Yargıtay’a temyiz..
Yargılama süreçleri özet olarak böyle..
Olağan hukuk yollarının tükenmesinden sonra ise AYM ve AİHM’e bireysel başvuru söz konusu olacaktır.
Uzun bir süreç. Bütün bu süreçlerde sanığın konuya hakim bir avukat ile temsili son derece önemli olacaktır. Ağır ceza mahkemesinde yargılamada yapılacak hatalar ilerideki bütün süreçleri olumsuz etkileyebilir.
[1] http://www.hukukihaber.net/tck-220-maddesine-gore-orgut-orgut-kurmak-ve-yonetmek-sucu-makale,3097.html
[2] Hatipoğlu, Muzaffer/ Parlar, Ali, a.g.e, s. 792.
[3] Hatipoğlu, Muzaffer/ Parlar, Ali, a.g.e, s. 886.
4] http://www.adaletbiz.com/images/upload/AVRUPA_YNSAN_HAKLARI_MAHKEME
Rahmi Ofluoğlu
Avukat
Biz
Bylock iddianamelerinde deliller
Rahmi Ofluoğlu
Yorumlar