Danıştay 5. Daire Danıştay’ın KHK ile ihraçlarda 1. derece mahkemesi olarak görevli olmadığına karar verdi. Bu konuda Danıştay’ın 2, 3, 4 ve 5 inci dairelerin birbiri ile çelişen kararları bulunmaktadır. Bilindiği gibi Trabzon, Samsun gibi birçok idare mahkemesi de idari yargının KHK ile yapılan işlemlerde görevli olmadığına karar vermişti.
Kısaca idari yargıda kaos var.[1]
Şimdi ne olacak?
Dosyalar ihraç edilenlerin son görev yeri idare mahkemesine gönderiliyor. Muhtemelen idare mahkemeleri de bu davalara bakmakla görevli olmadıklarına karar verecek ve dosyalar istinaf talebiyle istinaf mahkemelerine gidecektir. Bu süreç ne kadar zaman alacak tahmin etmek çok zor. Sonunda İstinaf Mahkemeleri idare mahkemelerinden gelen KHK davalarında red kararı verecektir. Böylece KHK’ler ile ilgili davalarda idari yargının görevli olmadığı kesin hükme dönüşecektir.
Kaosun nedeni?
Kaosun nedeni KHK’lerin kendisidir. KHK’ler anayasanın 40/2 inci maddesinin amir hükmüne göre yargı yolunu, mercii, süreyi düzenlemiş olsalardı bu kargaşa yaşanmayacaktı.
Anayasa 40/2
Devlet, işlemlerinde, ilgili kişilerin hangi kanun yolları ve mercilere başvuracağını ve sürelerini belirtmek zorundadır.
Devlet anayasanın emrine uymamış, yaptığı işlemde kanun yollarını, mercileri ve sürelerini göstermemişse olacak olan bu kaostur. Ortada hukuk sisteminin kurallarına uymayan bir düzenleme var ve biz çölde su arar gibi kanun yolu arıyoruz.
[1] İdari yargı; idare, bölge idare, vergi mahkemeleri Danıştay’a idari yargı diyoruz..