6736 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun ” 19.08.2016 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. İlgili Kanun ile birlikte birçok borca ilişkin(SGK borçları, vergi borçları vb.) yapılandırma fırsatı doğmuştur. Ancak ilgili yapılandırmadan yararlanabilmek için Kanun`da başvuru süresi belirlenmiştir. Biz de bu yazımızda yapılandırma kapsamındaki SGK borçlarına ilişkin değerlendirmeler yapacağız.
YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NE ZAMANA KADAR YAPILABİLİR?
Yapılandırma kapsamında borcu bulunanların, 31.10.2016 tarihine kadar (bu tarih dahil) ilgili üniteye/birime başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Bu başvuru süresinin geçirilmesi halinde yapılandırmadan yararlanma mümkün olmayacaktır. Bu nedenle görüldüğü üzere yapılandırmadan yararlanabilmek isteyenler için az bir süre kalmıştır.
Yapılandırma kapsamına hangi SGK borçlarının girdiğine ilişkin olarak “6736 Sayılı Yapılandırma Kanunu-Yapılandırma kapsamındaki SGK Borçları” başlıklı yazımıza bakılabilir.
YAPILANDIRMA BAŞVURUSU NASIL YAPILACAK?Yapılandırma kapsamındaki SGK borçlarını yapılandırma isteyen işveren ve sigortalılar, Kurumca konuya ilişkin olarak hazırlanmış form ile birlikte SGK`ya başvuracaktır. Bu başvuru elden ya da posta yoluyla yapılacaktır. İşverenler ayrıca e-Sigorta kanalıyla da ilgili yapılandırma başvurularını yapabileceklerdir.
Başvuruların posta yolu ile yapılması halinde; taahhütlü, iadeli taahhütlü, APS veya PTT Kargo yoluyla yapılan gönderilerde, başvuru formunun/dilekçenin postaya verildiği tarih Kuruma verildiği tarih, buna karşılık, adi posta yolunun tercih edilmiş olması halinde, başvuru formunun Kurum evrak kayıtlarına giriş tarihi Kuruma verildiği tarih olarak kabul edilecektir.
Gerek sigortalıların ve gerekse işverenlerin yapılandırma taleplerini usulünce Kuruma iletmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde ilgili borçlar yapılandırma kapsamında olsa da başvuru olmadığı için yapılandırma imkânından faydalanma durumu söz konusu olmayacaktır.
Belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlar süresi içerisinde yapılandırma talebinde bulunmasalar da yapılandırma kapsamına giren borçları başvuru şartı aranmaksızın 144 aylık eşit taksitlerle yapılandırılacaktır.
2016/22 SAYILI GENELGE İLE NASIL BİR DÜZENLEME GETİRİLMİŞTİR?
2016/22 sayılı Genelge ile birlikte yapılandırma içerisinde sayılan prim ve idari para cezalarının kapsamında genişleme durumu söz konusu olmuştur. Bu genişletme düzenlemesinin temel sebebi 2016/22 sayılı Genelge`de belirtildiği üzere; Kurum ünitelerinin iş yoğunluğu nedeniyle tebliğ edilmemiş idari para cezalarının tebliğ edilmesinde ve bu doğrultuda ilgili cezaların kesinleşmesinde yaşanan gecikmeler olduğu belirtilmiştir. Bu nedenle de birçok işverenin, yapılandırma kapsamına giren borçlarını yapılandıramadığı, bu nedenle de mağduriyetlerin yaşandığı görülmüştür.
Bu itibarla 6736 sayılı Kanun uyarınca 31.10.2016 tarihine kadar (bu tarih dahil) yeniden yapılandırma başvurusunda bulunan işverenlerin/işyerlerinin 2016 yılının Haziran ayı ve önceki aylara ait olup Kanunun yayımlandığı tarih itibariyle ödenmemiş olan;
-SGK ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının denetim elemanlarının raporlarından,
-Diğer kamu kurum ve kuruluşlarından alınan bilgi/belgelerden,
-Mahkeme kararlarından,
kaynaklanan prim borçlarının en geç 31.12.2016 tarihine kadar tahakkuk etmiş; idari para cezalarının ise 31.12.2016 tarihine kadar tebliğ edilmiş olması şartıyla yapılandırma kapsamında değerlendirilecektir.
Av. Erdoğan KAYA
İletişim adresi: www.gurselavukatlik.com